23" September 2013

Dear PCC,
Complaint 134024

Thank you for your e-mail today passing on the Daily Mail’s response of 19" September to my
complaint. | am disappointed that the Mail has failed to recognise its error, and do not think it is
satisfactory to wait for Defra’s guidance on the subject of the interpretation of the Waste (England
and Wales) Regulations 2011 (amended by the Waste (England and Wales) (Amendment)
Regulations 2012) (‘the Regulations’) before the article is corrected. To do so would leave the Mail’s
inaccurate and to some readers unsettling story in the public domain for several more months, when
there is no reason to do so. The newspaper’s interpretation of the regulations is utterly untenable,
and | would therefore urge that the Mail corrects its story as soon as possible.

For informed commentators, the remarks in Lord de Mauley’s speech of 4™ June which, a couple of
months later, caused the Mail such convulsions were amongst the least interesting things he said. In
the coverage of the speech by LetsRecycle on 5" June, the minister’s bland rehearsal of the
requirements of the Waste Framework Directive was relegated to the final paragraphs. Had the
minister’s remarks been intended to announce a fundamental change in the way that every local
authority collects recycling, they might well have attracted rather more comment. So, why didn’t
they?

What does ‘separate collection’ mean?

While the meaning of the words ‘separately to collect’ in the context of recycling may seem clear to
the Mail, it is in fact anything but. Were the meaning of the words so straightforward as the Mail
suggests (i.e. ‘householders must put each of the four target materials — plastics, metals, glass, paper
—in a separate container for collection’), the Regulations would not have been litigated in such
depth as they have been — although they would no doubt have horrified the councils required to
implement such a problematic and costly system.

The key point that the Mail has misunderstood is that ‘separate collection’ does not require separate
containers or separate storage by householders. Such an impractical interpretation of the law simply
does not figure in informed debate. The litigation over the Regulations concerned whether fully
commingled collection (where all recycling is collected from a single bin using a standard refuse
truck, and separated at a materials recovery facility or ‘MRF’) could be counted as separate
collection.

Defra sought to argue that it should, finding support in the Guidance issued by the European
Commission regarding the Directive:

“co-mingled collection of more than one single waste streams may be accepted as meeting
the requirement for separate collection.... [l]f subsequent separation can achieve high-
quality recycling similar to that achieved with separate collection, then co-mingling would be
in line with Article 11 WFD and the principles of the waste hierarchy. Practically, this usually
excludes co-mingled collection of bio-waste and other ‘wet’ waste fractions with dry fractions


http://www.letsrecycle.com/news/latest-news/waste-management/minister-2018disappointed2019-by-local-waste-review-focus
http://ec.europa.eu/environment/waste/framework/pdf/guidance_doc.pdf

such as e.g. paper. On the other hand, subject to available separation technology, the co-
mingled collection of certain dry recyclables (e.g. metal and plastic) should be possible, if
these materials are being separated to high quality standards in a subsequent treatment
process.”

A group of recycling reprocessors sought to argue that the lower quality of recycling that resulted
from fully commingled collection meant that the law necessitated some additional separation of
recycling. One common method by which this is achieved is the ‘kerbside sort’ system, in which
householders place their recycling in one or two boxes, and the material is separated by the bin men
into a number of compartments on a specialist vehicle, illustrated here in use in Somerset:

This method is fully compliant with the most stringent interpretation of the law, is already operated
by a third of local authorities, and does not necessitate five bins — just one, along with a box or two.

As | stated in my complaint, the end result of the litigation is not completely clear. Defra’s guidance
will, I hope clarify things further. | suspect it will allow full commingling of the four materials.
Perhaps it will suggest that glass (often the most difficult of the materials to separate out from the
others) should where practicable be collected separately, while the other three materials may be
commingled. Or there is an outside chance it will say that all materials must be collected separately
where practicable. However, what is clear to everyone (except the Mail) is that ‘separate collection’
does not require separate containers, and even if required to collect all four materials in separate
streams, local authorities are unlikely to voluntarily opt for an expensive and unpopular solution
involving five bins for each household when a cheaper, more convenient solution is already widely
practised.

Defra’s view

The Mail did not mention in its letter that the Government has already clarified the position in
advance of Defra’s much anticipated guidance. In the time that has elapsed following my complaint,
it has been reported that the Local Government Minister, Brandon Lewis, wrote to the Mail on 20"
August 2013 in the following terms:

“Contrary to your report (Daily Mail, 17 August 2013), it is not the case that weekly rubbish
collections will need to be scrapped to meet European Union regulations.... In March, the
government won a High Court case, confirming that councils can continue to provide
‘commingled collections’. Councils are not required by any diktat to make householders
separate rubbish into five separate bins.”



In the circumstances, | feel it is entirely clear that the key claims of the Mail’s article are highly
misleading, regardless of what Defra’s guidance may ultimately say. In particular:

e “Every home must be made to separate its rubbish into at least five bins, the Government
says.” Brandon Lewis has made it clear that, as | pointed out, this is not the meaning of what
Lord de Mauley said.

e “The enforcement of waste collection systems using several separate recycling bins will
mean an end to the weekly general rubbish collections operated since Victorian times”
Brandon Lewis has also confirmed the point | made in my complaint, that weekly collections
are unaffected by the changes envisaged.

e “[Tlhe European Waste Framework Directive... demands that families sort metal, paper,
plastic and glass into separate waste bins. Unsorted general rubbish goes into a fifth bin.”
The guidance on the Waste Framework Directive guidance makes it clear that commingled
collection is permitted where it results in high quality recycling. It makes no demands
regarding the use of separate containers, only stipulating that recycling must be collected
separately — which can be (and in many authorities already is) achieved without five
separate bins.

The Mail has misled its readers by ascribing policies to the Government and the European
Commission that are demonstrably at odds with the truth. | would be grateful if the PCC would
therefore press the Mail to issue a correction and amend or withdraw its article.

Yours sincerely,

s

Peter Jones



