
16th October 2013 

 

Dear PCC, 

Complaint 134024 

Thank you for your e-mail passing on the Daily Mail’s letter of 11th October. It remains disappointing 

that the Mail fails to see its error, and has compounded it with a new article published today in 

which substantially the same claims are repeated. I would therefore like to refer this complaint to 

the Commission for resolution, and would like to extend it both to the Mail’s article and the similar 

pieces it seems to have inspired in the Daily Express and the Daily Telegraph. All of these articles 

turn on the same question: does the law require that from 2015, councils must supply people with 

lots more bins to separate recycling?  

Under the circumstances, with the Mail’s untrue article starting to influence the reporting of this 

(non-) story in other media, I do not think it is satisfactory to simply append Brandon Lewis’s 

comments to the online version of the article. The Mail’s reportage today rather suggests that 

marking the cutting for future reference will have little effect – since the paper is aware that its story 

is in no way based on fact, and has nevertheless repeated it. And a short letter from me will do far 

less to redress the balance than would a prominent retraction on the part of the Mail.  

The articles to which I refer are straightforwardly misleading. They state that the law will require 

householders to separate waste into more containers. The law says no such thing, and had any of 

the newspapers that published articles today, prompted by a letter from the then Defra minister 

Lord de Mauley to local authorities.  

Had any of them bothered to read to the end of the letter, they would perhaps have noted the 

following paragraph: 

“Separate collection does not of course mean that each household will need more bins. For example, 

many areas have kerbside sort systems where materials are sorted before being loaded into the 

waste collection vehicle.” 

He could hardly have made the point more plainly, but the papers chose to ignore it.  

I explained in my previous letter that there remains some discussion about what precisely councils 

must do to comply with the law. This seems to have confused the Mail into thinking that its 

outlandish interpretation, denied forthrightly by both Lord de Mauley and Brandon Lewis MP, is in 

some way tenable. It is not. Perhaps a diagram would make this clearer: 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2462617/At-FOUR-recycling-boxes-EVERY-home-new-EU-rules.html
http://www.express.co.uk/news/uk/437174/Now-we-ve-got-to-separate-EVERYTHING-EU-forces-us-to-get-up-to-7-different-bins-by-2015
http://www.telegraph.co.uk/news/politics/10381188/Home-owners-will-have-to-separate-more-recycling-says-minister.html
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/250013/waste-seperate-collection-201310.pdf


 

There is certainly room for interpretation within the inner rings. The law makes tempers the 

requirement for separate collection with considerations of technical, economic and environmental 

practicability (TEEP). These factors are to be weighed locally by each council, informed by 

forthcoming Defra’s guidance. However, Lord de Mauley’s letter makes clear the scope of the 

debate. It concerns the way this ‘TEEP’ test should be applied, and the implications this has for: 

 the extent to which commingled collection of all four materials remains permitted; 

 whether glass should typically be collected separately from other materials (which could be 

done using bring banks, rather than kerbside collections, requiring no new bins). 

 whether the default option is to use the kerbside sort method. 

It does not encompass the Mail’s outlandish interpretation: that separate containers must be issued 

to households for each material stream. Such an approach to separate collection would be expensive 

and impractical: not ‘TEEP’. If any authority adopts it, it will not be because the law compels it. To 

reiterate: separate collection does not require separate household containers. Because it has not 

understood this, the Mail has propagated an error that other newspapers have today repeated.  

In the circumstances, it remains entirely clear that the key claims of the Mail’s articles are highly 

misleading. The newspaper claims to be reporting what the law says, and what the Government has 

announced.  It has misinterpreted both. Yet despite being advised of the true position, it clings to its 

misinterpretations. I would ask the Commission to ensure this flagrant breach of Article 1 of the PCC 

Code is stopped as soon as possible by having the offending articles corrected or removed. 

Yours sincerely, 

 

Peter Jones 

Likely interpretations 
(e.g. commingled 
collection of most 
materials is permitted 
by law) 

Unlikely 
interpretations (e.g. 
separate collection by 
kerbside sort is widely 
required by law) 

Outlandish 
interpretations (e.g. 
separate containers 
are required by law for 
all streams) 


